Waarom een motorhome?

Het belangrijkste voordeel van een motorhome is de vrijheid van het reizen. Vergeet de stress van tickets, vertrektijden, volgepropte valiezen. Met een motorhome ga je je eigen weg, de zon achterna. Over de hele wereld vind je camperparkings, waar je beschikt over alle mogelijke faciliteiten. Het voertuig zelf is als een loft op wielen. Je vindt binnen alle comfort van thuis, vaak met leuke extra’s als een zonneluifel of fietsendrager om het helemaal af te maken.

Alkoof

Onze mobilhome is een alkoof en heeft een lage slaapkamer boven de stuurcabine, met als voordeel dat de lengte van het voertuig korter kan zonder dat er leefruimte verloren gaat.

Hoe zit het met de watervoorziening in een motorhome?

Net als thuis beschik je in een motorhome over stromend water. Elke camper heeft een vers water en een afvalwatertank. De vers watertank wordt meestal binnen geplaatst. Zo bevriest het water minder snel. De tank kan gemakkelijk bijgevuld worden via een luik in de buitenwand van de motorhome. De afvalwatertank bevindt zich onderaan het voertuig, ideaal om te ledigen op de daarvoor voorziene plaatsen. Het is aangeraden geen water te drinken uit de vers watertank omdat water dat stilstaat bederft.

En de energievoorziening?

Elke motorhome is voorzien van één startbatterij voor de motor en één batterij voor het woongedeelte. Die laatste is nodig voor de verlichting, waterpomp, ventilator van de verwarming, het controlepaneel en eventuele accessoires als een televisie. Bij een normaal verbruik levert de batterij stroom voor ongeveer twee dagen zonder netstroom of een draaiende motor. Een zonnepaneel kan helpen om tussendoor bij te laden. Het model dat wij verhuren is voorzien van een zonnepaneel. Op veel motorhomeparkings en campings kun je je voertuig aansluiten op de netstroom. Propaangas gebruik je voor de verwarming, de boiler, het kookvuur en de koelkast, waarvan de verwarming het meeste opslokt. Met één gasfles komt je ’s zomers echter vlot een maand toe.

 

Hoeveel gewicht mag ik meenemen?

Het laadvermogen verschilt van motorhome tot motorhome. De Maximaal Toegelaten Massa (MTM) is afhankelijk van het type en merk. Voor motorhomes met een MTM tot 3500 kg mag je rijden met een B-rijbewijs. Ligt de MTM hoger, dan is een C-rijbewijs vereist. De hoeveelheid bagage die je mag meenemen met een motorhome heet het nuttig laadvermogen.  Het nuttig laadvermogen is de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) min de rijklare massa. Die wordt dan weer mee bepaald door de extra opties en accessoires van het voertuig. Hoe meer opties, hoe hoger de rijklare massa, hoe minder bagage je kunt meenemen. Bij de rijklare massa is al wel een bestuurder, een gevulde watertank en een gevulde benzinetank gerekend. Bijna elke motorhome is voorzien van een garage waar je bagage in kunt opbergen. Wil je toch meer bagage meenemen, dan kun je een aanhangwagen achter je motorhome hangen..

Tip

Wielkeggen helpen om de motorhome waterpas te zetten op een hellende ondergrond. Wil je de motorhome gewoon stabiel zetten, dan gebruik je steunen om de veren in het chassis te blokkeren, waardoor het voertuig niet meer zal wiebelen;

Tips bij het huren van een motorhome

  • Tijdig boeken wordt aangeraden. De populaire zomermaanden zijn dikwijls al in het voorjaar volgeboekt.
  • Wanneer mag je de motorhome ophalen en wanneer moet je hem terugbrengen? De meeste motorhomes vertrekken namelijk dezelfde dag nog met een nieuwe huurder.
  • Zorg dat er voldoende tijd is voor uitleg bij het ophalen van de motorhome.
  • Moet er een voorschot overgemaakt worden bij de afsluiting van het huurcontract?